Brann- og nødlysanlegg
Det er byggets eier som plikter å ha en avtalefestet årlig kontroll av brannalarm- og nødlysanlegget.
Serviceavtale brann- og nødlysanlegg
Visste du at det er byggets eier som plikter å ha en avtalefestet årlig kontroll av brannalarm- og nødlysanlegget?
Teknisk forskrift og plan- og bygningsloven stiller krav til hvilke bygningstyper som skal ha slike anlegg. Alle byggverk for virksomheter i risikoklasse 2-6 skal ha brannalarmanlegg. I klasse 1 finner vi naust og små garasjeanlegg, alle andre typer bygg både private og offentlige, må ha brannalarmanlegg og da også en årlig kontroll. Det stilles krav til at denne skal utføres av et godkjent foretak. Det kan vi hjelpe deg med. Vi har sertifisert personell iht. FG-750.
Bygg i risokoklasse 5 og 6
For bygg i risikoklasse 5 og 6 (blant annet salgslokaler) stilles det krav om nød- og ledelyssystemer i Teknisk forskrift og plan- og bygningsloven. Det innebærer at man i tillegg til tilfredsstillende nødlysanlegg, også skal ha rutiner om drift og vedlikehold av anlegget. Dette skal loggføres i egen logg, som skal oppbevares sammen med nødvendig dokumentasjon. Dette skal være tilgjengelig til enhver tid for inspeksjon fra myndighetene.
Kontroller
Daglig og månedlig kontroll kan gjennomføres av eget personell i bygget, som er dedikert denne oppgaven i virksomhetens HMS system. Årlig kontroll må gjennomføres av person med relevant kompetanse. Måten dette kontrolleres på er avhengig om det er benyttet nødlysarmaturer med selvtest (autotest) eller ikke. Armaturer med selvtest skal visuelt sjekkes månedlig for status ved hjelp av avlesing av dioder i henhold til datablad. Årlig kontroll foretas på samme måte av installatør, som bekrefter kontroll og eventuelle avvik i logg.
Nødlysarmaturer uten selvtest må månedlig testes med minimum 15 minutters nettutfall, samt årlig med 1 times nettutfall. Hvis det ikke finnes dokumentasjon for lysnivå, må dette måles ved den første årlige kontrollen. Det skal også være tilgjengelig plantegning for bygget, med armaturer inntegnet med id på hver enhet.
Dokumentasjon
Eventuelle endringer i nødlysanlegget skal ajourføres i all dokumentasjon, signert av kompetent person for bekreftelse av at anlegget er forskriftsmessig utført. Ved fullført årlig kontroll utstedes det en rapport som stiles til ansvarshavende hos eier/bruker.
Vi leverer, monterer, drifter og kontrollerer alle type brannalarm- og nødlysanlegg – i alle typer bygg. Vår serviceavtale inneholder kartlegging, gjennomføring og rapport.
Kartlegging
Kartlegging av anlegget, inkludert gjennomgang av dokumentasjon som er på anlegget. Om dette ikke finnes eller er mangelfullt, utarbeider vi dokumentasjon.
Gjennomføring
Vi utfører kontroll en gang per år, hvor vi har kontroll og inspeksjon av eiendommen og tilhørende installasjoner.
Rapport
Rapporten gjør kunden oppmerksom på feil eller mangler som må utbedres. Forslag til utbredelse klassifiseres etter regelverket. Ved brannettersyn må kunden gjennomgå rapporten og dokumentasjon fra kontrollen som er gjennomført.
Brannalarmsystemer for fremtiden
Et brannalarmsystem skal beskytte liv og verdier når en brann oppstår. Da er det viktig med tidlig varsling, samt sikre at uønskede alarmer ikke oppstår i systemet.
Med våre ulike systemer kan vi skreddersy en optimal løsning for objektet som skal sikres. Med detektorer fra verdens ledende produsent tilpasses brannalarmsystemet brukerens behov med hensyn til funksjonalitet, brukervennlighet og pris. Vi tilbyr brannalarm for alle typer bygg, enten det er kablet eller trådløst, adresserbart eller konvensjonelt, midlertidig eller fast installasjon.
Brannkonsept
I nyoppførte bygg forankres de branntekniske kravene i brannkonseptet. Brannkonseptet inneholder opplysninger om blant annet bygningens risikoklasse, brannklasse og brannalarmkategori. Med andre ord er brannkonseptet en samling av forskriftskrav som gjelder for den spesifikke bygningen.
For eksisterende byggverk som er oppført før 1985 vil det være "Forskrift om brannforebygging (FOB:2016)" som forteller om eiers krav til byggverket. I disse tilfellene er de branntekniske kravene gjerne forankret i en brannteknisk tilstandsanalyse.